campagne

Kadir van Lohuizen (54) is fotograaf en oprichter van Noor Images.
We vroegen Kadir waarom hij lid is geworden van een broodfonds:

“De opleiding MTS Fotografie wees mij af op grond van zowel motivatie als kwaliteit (Kadir grinnikt) en achteraf was dat het beste dat me kon overkomen, omdat ik als achttienjarig gewoon nog niet zo goed wist wat ik wilde. Via de beroepsvaart reisde ik naar China en Tibet om er te fotograferen. Ik heb nooit nieuwsfoto’s gemaakt. Het zijn ‘stories’, verhalen over het hoe en waarom van de plaatsen die ik vastleg.

Verzekergat

Ik ben altijd freelancer geweest. Tegenwoordig heet dat zzp, maar het blijft rottig geregeld. Zes tot acht maanden per jaar ben ik in het buitenland dus verzekeren was altijd een probleem. Zodra ik mijn werk uitlegde werd dat deel volkomen uitgesloten. Brak ik niet hier maar in Kabul mijn been door een keukentrapje, dan kreeg ik dus niks.

Ziekte is subjectief. Op een enkele hersenmalaria of dysenterie na, ben ik nooit ziek geweest. Als je een eenmansbedrijf runt en je met plezier je werk doet, ga je gewoon door. Ik heb wel een fysiek vak. Als ik iets aan mijn ogen krijg dan heb ik meteen een probleem. 

Conflictgebieden 

Vroeger ging ik nog wel eens samen met een schrijvend journalist op reis. Tegenwoordig ben ik zelf veel meer aan het fotograferen én schrijven. Ik ga alleen op reis en werk met lokale mensen en nooit van negen tot vijf. Wel werk ik nu minder in conflictgebieden. De intensiteit doet op den duur iets met je. Daar kun je wel heel stoer over doen, maar ik heb ontdekt dat ik liever de balans zoek.

Broodje IJ: vertrouwen

Steeds meer vrienden stapten een aantal jaren geleden in een broodfonds. Ik ben nu vijf jaar lid van Broodje IJ in Amsterdam. In eerste instantie had ik ook een paar vraagtekens bij het vertrouwen dat het broodfonds van je vraagt. Maar het steekt gewoon zó logisch in elkaar dankzij de sociale controle, in de meest positieve zin. Ik kom uit de kraakbeweging waar we veel zelf organiseerden. Het broodfonds past in mijn beeld van hoe de wereld moet functioneren. Je weet precies wat er gebeurt, je bent het zicht op je geld nooit kwijt en kiest zelf wat je inlegt. Als je je geld niet in een zwart verzekergat wilt gooien, ligt het broodfonds erg voor de hand.” 

“Als je je geld niet in een zwart verzekergat wilt gooien, ligt het broodfonds voor de hand”

Sitemap

Wij gebruiken zo min mogelijk cookies. Alleen voor externe video's worden cookies geplaatst door derden. Als je akkoord gaat kun je alle video's afspelen. Je kunt ook weigeren en per video afzonderlijk bepalen of je akkoord gaat. Lees hier meer over ons cookie en privacyebeleid.

WeigerAkkoord