campagne

Wetenschapsjournalist Arno van ’t Hoog (48) 
We vroegen Arno waarom hij lid is geworden van een broodfonds:

Ik werk sinds 1997 als wetenschapsjournalist, sinds 2011 volledig freelance.
In 2016 werd ik bij een broodfonds gevraagd door twee freelancers waarmee ik een tijd een werkruimte heb gedeeld. De deelnemers zijn gemiddeld veertig en hoogopgeleid. Ik ben de enige journalist. Sinds de oprichting zijn er twee zieken geweest. Het is mooi om tijdens een borrel persoonlijk te horen hoe iemand steun heeft gehad van het broodfonds. Je ziet dat het werkt en wat het betekent.

Ik ben pas echt over ziekte gaan nadenken toen ik paar jaar geleden bijna werd geschept door een auto die tegen de rijrichting in met 80 per uur langs-scheurde. Toen realiseerde ik mij dat je zo’n ongeluk niet met een telefoontje naar een opdrachtgever en twee weken rust kunt regelen. Dat geldt voor meer soorten pech in een mensenleven. Het is een beetje teken des tijds van bezuinigingen en individualisering, dat mensen werkelijk gaan geloven dat ze niet ziek kunnen worden. Ik rook niet, leef gezond en sport veel, maar daarmee koop je risico’s niet af. Iedereen maakt kans op kanker, of kan psychisch uitgeput raken na jaren mantelzorg voor een familielid. Mijn blik op die dingen is de laatste jaren veranderd, door wat ik van nabij heb meegemaakt. Het zal wel iets met de leeftijd te maken hebben, als twintiger dacht ik daar minder over na. Het broodfonds is vrij simpel. Je spaart stap voor stap een tegoed op een aparte broodfondsrekening en als iemand ziek is, geef je die een kleine maandelijkse schenking. Ik ben verder niet zo evangelisch aangelegd: je kunt een broodfonds overwegen als het bij je situatie en risicobeleving past. Ik heb maar een tip: emmer niet eindeloos over vertrouwen, zeker niet als je er nu wel op vertrouwt dat je nooit ziek zult worden.

Ik ken een paar mensen in het broodfonds goed en ik heb er een paar gesproken. Dat leverde een besluit op: prima plan, gewoon doen. Sindsdien wordt er geld automatisch overgeschreven naar mijn broodfondsrekening en de schenkingen aan zieke leden gaan ook vanzelf. Ik weet dat het werkt en verder hoef ik er nooit aan te denken. Ik ken alle vragen over misbruik, maar ik zie alleen verstandige professionals, die met duidelijke regels zelf iets goed organiseren. Ik vertrouw daarop, tot het tegendeel is bewezen.”“Mensen zijn werkelijk gaan geloven dat ze niet ziek kunnen worden”

Sitemap

Wij gebruiken zo min mogelijk cookies. Alleen voor externe video's worden cookies geplaatst door derden. Als je akkoord gaat kun je alle video's afspelen. Je kunt ook weigeren en per video afzonderlijk bepalen of je akkoord gaat. Lees hier meer over ons cookie en privacyebeleid.

WeigerAkkoord